Gunnar Geertsens hjemmeside

Showbizzer

I 2008 udsendte jeg en slags erindringsbog, "Showbizzer". Den var planlagt til at blive årets bestseller; det blev den ikke. Den blev nærmest ikke bemærket nogen steder, bortset fra et par anmeldere som troede, bogen var et forsøg på at skrive  kunst-nerportrætter og anmeldte den som sådan.

 

Det var måske min egen skyld. Både på grund af titlen, og fordi der på bagsiden blandt andet stod ordet "portrætter". Jeg skulle nok have betonet, at der var tale om erindringer, men jeg troede sådan set, at anmeldere kunne læse. Men det er nu lidt sært at læse en kritik, der brokker sig over, at bogen mest handler om mig selv. Erindringsbøger handler vel altid mest om forfatteren.  Men de var fra nord- og vestjylland, det forklarer jo alt. Her må man som bekendt ikke tro, man er noget.

 

Men selvfølgelig kan jeg ikke give et par ubegavede provins-journalister skylden for, at bogen iøvrigt blev forbigået i pressen. Men det var altså ikke min hensigt at skrive portrætter. Meningen var at skrive om mine private oplevelser med en række af de kunstnere, jeg har arbejdet sammen med.

 

Min tanke var, at jeg som ”populærautor” måske kunne give et lille bidrag til historien om dansk underholdning ved at beskrive branchen fra sådan en skriverkarls synsvinkel. Derfor prøvede jeg slet ikke at fortælle sandheden om alle disse showbizzer, jeg forsøgte i det hele taget ikke at være objektiv. Tværtimod.

 

I den strøm af biografier, vi bliver bombarderet med, er der to yderpunkter, jeg forsøgte at undgå. Den ene er dem med de ”vidunderlige kunstnere” og ”dejlige kammerater”, og den anden er dem, der skal pille glorien af en berømthed og vise, han er et dumt svin. De er lige irriterende at læse, for selvfølgelig er showbizzer hverken overmennesker eller dumme svin.

 

Det var det, jeg forsøgte at gøre anderledes. Bogen kan næppe købes nogen steder nu; det skulle da lige være i en bogkasse til 19 kr. Men bibliotekerne tog den hjem, så den kan lånes de fleste steder. Og så kan du klikke på navnene til venstre og læse fire af kapitlerne.

 

Jesper Klein

Johnny Reimar

Hermann

Dirch Passer

Dan Turell

Ove Sprogøe

Bjørn Okay Hansen

Grethe Sønck

Simon Rosenbaum

Lisbet Dahl

Country Palle

Buster Larsen

Claus Ryskjær

Preben Palsgård

Birthe Kjær

Regner Grasten

Ulf Pilgaard

Erik Leth

Frits Helmuth

Henrik Krogsgaard

Jørgen Mylius

Jan Schou

Victor Marcussen

Erik Paaske

Lene Siel

Leif Maibom

Steen Springborg

Jens Okking

Ida og Bent From

Irene Thierry

Otto Brandenburg